Kleinspitz
Tillhör FCI's grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp.
Kleinspitz har FCI-standard 97, en samlingsstandard för tyska spetsar som även inkluderar mittelspitz, grosspitz, keeshond (wolfspitz) och pomeranian (zwergspitz).
"Spetsarna fängslar med sin vackra päls som står ut från kroppen på grund av den rikliga underullen. De har robust kroppsbyggnad och lång livslängd. Särskilt imponerande är den kraftiga manliknande kragen runt halsen och den yviga svansen som bärs kavat över ryggen. Det rävlika huvudet med de pigga ögonen, de små spetsiga och tätt sittande öronen ger spetsen dess unika och karakteristiska, käcka utseende."
Historik
Tyska spetsar härstammar från stenålderns torvhund "Canis familiaris palustris Rüthimeyer" och senare boplatskulturers spetsar. Det är mellaneuropas äldsta hundtyp och många andra raser har sitt ursprung från den. Att bevaka och varna har alltid varit spetsarnas passion. Med sin fantastiska hörsel och uppmärksamhet är de mycket medvetna om sitt revir. Kleinspitz användes som varnare och arbetade exempelvis på bogserbåtar och pråmar, magasin och varulager.
Egenskaper och mentalitet
Rasen har stabil mentalitet med stor familjekänsla och brukar fungera utmärkt med barn och andra djur. Rasen är anpassningsbar och välfungerande i skiftande miljöer. Den är tillgiven, positiv, mycket läraktig, pigg och vaken. De är varken ängsliga eller aggressiva utan sunda och robusta. Det är en stor hund i litet format. Då den är en varnare med viss vaktinstinkt har den lätt till skall men har relativt låg jaktinstinkt.
Användningsområde
Kleinspitz är en utmärkt familjehund som älskar att få vara med. Kleinspitzarna är uppmärksamma, livliga och mycket tillgivna sin ägare. De är mycket läraktiga och lätta att fostra. Kleinspitzen är alert och nyfiken på all slags aktivering du kan hitta på. Den fungerar utmärkt i exempelvis agility, lydnad, rallylydnad, freestyle, nose work och viltspår, det är bara fantasin som sätter gränser.
Hälsa
Tysk spets anses vara en frisk ras. Patella luxation (lösa knäleder) förekommer.
Storlek och utseende
Mankhöjd: 26 cm +- 3 cm.
Den tyska spetsen ska ha ståndöron och upprullad svans på ryggen. Pälsen ska vara dubbel med rakt utstående ytterpäls och tjock underull. Färgen får vara enfärgad svart, leverbrun, vit, orange, gråschatterad, creme, cremesobel, orangesobel, svart med tanteckning och fläckiga, sk particolour. Hos particolour är alltid grundfärgen vit. Tydliga vita fläckar oavsett färg (förutom particolour) är inte godkänt. Endast bruna hundar får ha brunt pigment på nos, läppar och ögonkant, övriga färgställningar ska ha svart pigment.
Mer om färger http://www.skmgk.se/Farger-pa-rasen
Pälsvård
Typiskt för rasen är en päls som står emot väder och vind. Pälsen är lättskött och smutsavstötande men bör borstas och kammas ända nerifrån hårbottnen en gång i veckan och lite extra vid fällning. Börja sköta pälsen tidigt så valpen lär sig att acceptera hantering.
Övrigt
Kontakta flera uppfödare, träffa många individer, läs på om rasen och välj din uppfödare med omsorg, kontakten med uppfödaren är viktig att ha kvar så länge hunden lever.
Mer om rasen http://www.skmgk.se/RASINFO